ShoutMix chat widget

Tuesday

Rindu dan teringin

Rindu... rindu sangat ngan laksa kak ngah... lama dah tak merasa... Kak ngah memang hantu laksa... kalu dier ngap.. memang berpinggan-pinggan... sampai laki dier pun kuling kepala...

Kalu dah hantu laksa, mestilah terer giler nak bikin laksa... pehh.. memang kauw-kauw lah laksa yang dibuat nyer...

Dalam bulan posa ni... aku belum makan laksa lagi... jadi rasa kemaruk la pulak... supaya aku tak kempunan besok hari.. aku pun pegi lah mencari... dapat semangkuk besar.. emmm puas hati... sedap.. sampai licin aku menyudu kuah tu...

Kalu makan kat umah... memang sah aku dah angkat mangkuk tu hirup kuah .. makan kat kedai mesti kena cover gak.. nanti kan nampak macam beruk lapar pulak.. sungguh memalukan..


Sedap woooo.. syokkk gitu...


Lepas habis makan.. singgah pulak kat kedai mamak.. beli sebuku roti untuk bekal bersahur... sambil-sambil tu, sempat menjeling... ternampak la pulak, mercun bawang ni... boleh la aku mendajal orang kat umah nanti... fire kat kaki.. mesti best, melompat beruk la.. kah kah kah..





Dalam banyak-banyak mercun... ni la mercun yang aku berani main... lain-lain mercun kecut perut.. nak main.. dah set dalam kepala hotak.. takut putus jari... melampau betul kan..


Nak jadikan citer.... Masa kecik dulu.. pak su pernah bagi mercun tarik.. tarik poppp meletup... mamposs aku tak berani nak tarik... tapi nak main jugak... cari jalan, dapat satu akal... sambung tali bagi panjang dan ikat kat tiang... lepas tu boleh lah tarik... tapi hampess ... macam tu pun aku tak berani nak tarik... gagal sepenuh nyer.. last-last mercun tu kembang masuk angin jer..

Kesimpulan nyer aku sorang budak yang suka makan laksa dan takut bermain mercun... main bunga api .. beresss..

17 comments:

June said...

lama x main mercun pop neh.. suka baling kat kaki org.. biar terkejut pastu kene kejar satu umah.. hihihi

iNi DunIakU said...

me slalu dulu dpanggil hantu mee... smua jenis mee rasa shedapp..

kdg2 satu periuk mee lh hbs kt i srg je.. huhuh

Mohd Kamal said...

bulan posse ni bebuka wajib belasah nasik..klu x esok nye mesti biru muka tahan lapaq!!

zaman bebudak dulu dok main gak mercun pop² ni.. bila dh besaq skit advance main mercun roket n 'kabait'..

myzatulHanim said...

rs cam dh lama tak men mercun..
xde sape nk sponsor..
dulu ade lah gak pakcik2 @ spupu yg sponsor..
tp now xde dh..
kl ade pon dieorg men sndr!
huh!
rindu nak men meriam!


kita pon sk laksa tau!:)
sodap!

Ungku Nor said...

ngko tak brani main mercun??

heh..
tak merasa la salah satu dari nikmat idop ateh donia nih..;p

alia said...

ya ampun ...nampak sedap bangat....ptg nie kena cari laksa gak...hu..hu..hu

ghimau said...

Huhuhu.. sejak mercun yang otai2 diharamkan.. kenelah main mercun pop-pop ni jer :)

Selamat Hari ghayo dari ghimau :)

Eida said...

june
betul tu.. baling kat kaki org.. lepas tu ada yang kena bising...

ini duniaku
hehehee.. hantu mee.. kalu tengok drama korea/cina.. mesti tak tahan tengok depa makan mee... terliur

mohd kamal
betul tu.. kena belasah nasik... tapi yang sampingan pun nak jugak..
macam2 nak makan..
kalu duk kat kampung senang la nak main semua tu..

ungku nor
tak berani.. sebab masa kecik... makbapa asyik duk larang jer.. sikit2 putus jari... beli bagi langsung tidak... paling gah pun beli bunga api jer..
memang nikmat betul..

alia
emm sedap.. cari jangan tak cari..

ghimau
tak pa.. main mercun pop ni... buleh menyakat awek.. tak gitu..
selamat hari raya jugak..

sweethOneY said...

hihi
panggil tu mercun pop
n mmg mercun tu je yg sy berani main
n yg mak ayah kasik adik2 main ;p
haha

yer, sbb tak bahyer
tp lepas main tu pandai2 la sapu balik simen :D

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

gambar laksa tu tertarik ko memang debom

~Eila @ Along~ said...

wah eida..laksa ni fav my hubby..eila pun sejak kawen dah terikut die jugak..suke ngan laksa...hehe
haaa...jgn main mercun..bunga api takpe..

rahmanraof said...

adoi!!!apsl suma blog letak makanan ni..hehehe...berapa jam lg nk buka ni

RieNa.YuMi said...

waaa...main pop-pop tak ajak....pak polisi..kasik tangkap die....heheheh :P

Rashid said...

sedap & pedas nampak laksa penang tu.. ishh ishh

Mohd Kamal said...

rindu & kemaruk nak baca n3 baru la yang..

green apple said...

aku tgh carik bungapi yang tus tus tus tu. mana nak carik la?

eh, laksa ko banyak sampah okkk.

ezo said...

main bunga api dgn mercun pop ni je?
macam kanak2 riang ria je..
hehe.. :p

main mercun la besh..
kasi gegar alam sekitar..
pastu kena jerit dengan jiran sebelah rumah..hahaha