ShoutMix chat widget

Saturday

Lambat lawan cepat!


Bila makan kat kedai melayu atau medan makan..
Mesti layanan dier lembab...
Bukan nak harap layanan first class...
Cukup sekadar... " cik nak oder apa?"..
Ni mangkuk... langsung buat der... macam tak nampak...
Allooo... kalau nak berniaga.. kenalah ramah...
Bak kata BOB "Mesraaaa"...

Kesenggalan itu terbukti...
Masa nak oder makan satay...
kat medan depan masjid Ujang Bagong...
lima minit buntut melekat di kerusi...
Masih tak datang tanya nak oder apa?...
Sebaliknya.. pelanggan pulak kena pekik panggil...
Dikkk.. nak oder satay la...
(Bahasa masih jaga... walaupun hati dah bengkak)




Kalau ikut hati.. memang nak cau jerr..
Tapi mengenangkan ... kempunan minah sorang ni...
Sabar jer lah...

Sebenarnya.. aku tak la suka makan kat situ...
Kotor la tempat tu...
Kalau bernasib baik .. boleh nampak tikus kat longkang tu..
Nak-nak kat tempat dier orang basuh pinggan...
Tapi kalau difikirkan...
mana ada medan makan yang bersih..
Semuanya nampak kotor..
Hitam berdaki..
Bersawang..

Ni makan satay jer tau...
Mencekik nak mampus..
Budak ambik oder air tak datang pun!
Penat panggil jer..

Tapi nasib baik satay dier sedap...
Lebih sedap dari satay Haji samuri...
Gambar satay yang marbeles.. tak snap..
Sebab.. hati tengah bengkak...
Tekak pulak rasa tercekik!

Masa balik... terpaksa singgah minum kat kedai mamak..
Yang mamak ni pulak.. cepat nak mampos..
Tak sempat buntut aku nak landing atas kerusi...
Dah sibuk tanya oder... ayoyooo..
Semua mau cepat...
Kira pun mau cepat...
Last-last.. ada hati nak cas lebih...
Buat-buat tersilap kira...
Alloooo... i pergi sekolah tau...
Setakat matematik... tambah tolak ni...
Tak yah la nak kelentong..



Time ni aku tengah laju menyedut...
Dahaga gila...


9 comments:

Mohd Kamal said...

terkena gak yg mcm ni.. bila panggil dier cakap kejap².. tpi 10 min x mmai amik oder gak!!

ei_da.. said...

mmg hangen kan kalo dah 5 minit tak dtg amik order mcm nak blah jer.. kena la alert customer yg dtg kan....

iena hamdi said...

senyum sikit dear.. garang jer...hehehee

RieNa.YuMi said...

penah kene cam nih...geram betul...penah skali i ngn my fren...dah lama tunggu...pastu bila org kedai tu dtg tanya nak makan ape [lepas 15 min tgu dan panggil] kami blah dari kedai tu...tau plak nak panggil kami duduk balik...geram betul..

eriey said...

sedapnyer tgk air tuu..hehe mkn sate bestt..

en_me said...

tengah laju menyedut air aperkarr ittewww.. ammvoiii akak eida tewww

Ungku Nor said...

fuuhhhh..dasaaatttt..

makan kat kedai lain, minum kat kedai laiinnnn..

hehehe

sHwEeT ByAtcH said...

lgi satu yg pelik psl kedai2 mlyu ni..

klu makin fofular makin sket plak lauknyer... felikss..

sweethOneY said...

kalau mamak ni mmg
kdg2 keta x parking elok lg dh siap bukak meja sme..hehe